SEO – Sökmotoroptimeringens påbyggnad

Som vi talade om i tidigare guide så följer vi pyramiden för SEO. I denna del tar vi upp delarna som bygger vidare på pyramiden. Med det sagt så är SEO ett fortlöpande arbete som alltid kan förbättras och mycket mer kan skrivas om SEO än vad som ryms i denna guide. Vi kommer att ta en titt på de viktigaste förbättringarna ur skribentsynvinkel även om det också är viktigt med den tekniska biten. Det är många saker som behöver samspela för att lyckas med SEO-arbetet.

Nyckelord

Att definiera vad din sida är och innehåller är rätt enkelt, men vad söker folk på för att komma till din sida? Att undersöka vilka keywords eller nyckelord som används kan svara på frågor såsom vad söker man efter. Hur många söker med dessa keywords och i vilket format vill de ha resultaten?

Genom att göra lite research från början så kan du lista ut vad just dina användare är ute efter. Om du har exempelvis en blogg om svenska dikter så kan det vara bra att veta hur användare hittar diktsidor på nätet. Vilka sökord används för att komma dit? Är det poesi, dikt eller prosa?

Det finns även en skillnad i hur stor konkurrensen är om sökorden och det kan vara värt att hitta just de som det är liten konkurrens om. Söker man efter spela bingo med promotion på Google så får man många träffar eftersom konkurrensen är stor. För att bingospelare ska hitta till just din bingosajt så krävs det mycket arbete för att lyckas rankas högt.

Vissa sökord är självklara, såsom din sidas namn, område och så vidare men många är svårare att komma på. Det finns bra verktyg på nätet för att hitta sökord som används och statistikplugins för din blogg som visar vilka som har använts för att nå din sida. Genom att optimera användningen av rätt keywords så kan man öka trafiken betydligt.

Sid-SEO

Nu kommer vi till något av det viktigaste för skribenter i digitala medier. Att skriva korrekt, originellt och med nyckelorden du undersökt. Här kan man utgå från nyckelorden för artiklar man skriver för optimal genomslagskraft. Samtidigt bör man undvika innehåll av lågt värde. Som vi nämnde i förra delen av denna guide så har Googles algoritmer utvecklats betydligt och att exempelvis duplicera innehåll med några få förändringar är något som idag sänker din rankning betydligt.

Andra taktiker som används och som Google slår ner på är keyword stuffing, cloaking och automatiskt genererat innehåll.

Cloaking innebär att visa en sak för Google och en annan sak för användaren. Detta kan göras på flera sätt, genom vilseledande länkar eller att börja en artikel med ovidkommande innehåll för att försöka lura Google och dess användare.

Keyword stuffing innebär att använda sina nyckelord på ett felaktigt sätt. Texten ska vara naturlig och inte se ut som något en robot skulle ha författat.

Autogenererat innehåll är såklart det värsta exemplet. Genom att exempelvis skrapa andra sidor och publicera innehåll, ofta utan tillstånd, så kommer man definitivt hamna lägre i rankningen.

Vad man istället ska göra är att skapa bra innehåll. Det finns inga genvägar utan vill man hamna högst så ska man helt enkelt vara bäst. Sök på Google med nyckelorden och titta på resultaten. Skriv något bättre än dessa med mer nytta för användaren så hamnar du högre. Då kommer du samtidigt få andra att länka till ditt innehåll, vilket även det höjer värdet i Googles ögon.

Använd rubriker och underrubriker i din text. Detta sätter en hierarki för texten. Använd gärna interna länkar i texten, det vill säga länkar till dina egna undersidor. Men även externa till välrenommerade sidor, det höjer din synlighet och kvalitet för Google. Skriver man om brottsmål och kriminalitet så kan det vara bra att länka till en nyhetstidning om samma ämne.

Ta en titt på sidor som hamnar högt med dina nyckelord och lär av dem. Vilka kvaliteter besitter dom och hur skriver dom? Fundera på hur du kan göra det ännu bättre!