SEO – Sökmotoroptimering en grundläggande guide, del 1

SEO är konsten att bli sedd och hittas av sökmotorerna. Visst finns det flera sökmotorer, Bing och Yahoo med flera, men i realiteten så fokuserar man enbart på Google. De är helt enkelt såpass mycket större än de andra att det inte spelar någon större roll. Rankas man högt av Google så löser det sig med de andra med till stor del.

Målet är att helst komma på tredje plats eller högre, där hamnar man i området med visning av undersidor, kartor med mera. Det är inte konstigt att SEO-branschen bara blir större och större, Unibet live-odds hittar man lätt på Google eftersom det lagts ner mycket arbete på just att få fram resultatet högt i sökrankningarna. Länkningen här ökade även på värdet för dem i Googles ögon, det är i sig självt en SEO-teknik med att få många länkningar till sin sida.

Man brukar likna SEO-metoden vid en pyramid, grunden behöver läggas först för att nå toppen. I den här artikeln tar vi upp de första grundläggande stegen för att så småningom hamna i toppen. Nästa guide handlar om påbyggnaden och att nå de högsta delarna av pyramiden.

Vad vill Google och dess användare ha?

Det korta och enkla svaret är att Google vill ha relevanta, säkra och välrenommerade resultat.

SEO handlar om den organiska biten av resultaten, det vill säga sådant som inte handlar om betalda annonser för att driva trafik till din sida. I snitt så klickar användare tjugo gånger oftare på ej betalda länkar i sökresultaten än på reklamlänkarna. Så SEO är en väldigt stor del av arbetet som resulterar i bättre rekommendationer och resultat. Google kan både höja och sänka din rankning och försöker man vilseleda användare så kan man bli straffad hårt i rankningarna.

Grundläggande saker att tänka på när man gör sin sida är att:

• Gör din sida för användare, inte sökmotorer.

• Lura inte användare genom att exempelvis länka till något annat än vad texten säger.

• Gör din sida unik och värdefull för användarna.

• Var originell och relevant.

Steg 1 – Indexering och ranking

Det första man börjar med är att se till att Google kan hitta sidan och dess undersidor effektivt. Googles botar, eller sökrobotar, letar konstant efter nytt material på internet som inte är indexerat i Googles databas. Att bli hittad är såklart det första steget. Detta gör man med en sitemap eller webbplatskarta.

En sitemap är en fil i XML-format som visar var alla dina sidor på webbplatsen finns någonstans och kan skickas in till Google via deras tjänst Google Search Console. Därefter så indexeras och rankas din sida i Googles databas.

Använder du WordPress eller andra format för att automatiskt bygga din sida så görs detta ofta automatiskt vid skapandet eller med hjälp av tillägg. Vid behov så finns det även flera hemsidor som kan hjälpa dig bygga en sitemap.

Steg 2 – Relevant innehåll

Relevans, relevans och relevans. Google vill att avsikten som användaren har ska mötas av ett relevant svar. Längre tillbaka i tiden så var det lätt att lura Googles algoritmer med att exempelvis använda ord upprepade gånger efter varandra på sidan i olika format. Det gav såklart ingen bra användarupplevelse.

Idag är Googles algoritmer mycket mer sofistikerade och kan lätt förstå vad din sida innehåller. Så skriv bra innehåll som är relevanta med rubrikerna! Vi fortsätter i del 2 med fler tips.