Journalistik och objektivitet?

Journalistiskt skrivande skiljer sig mycket från annat skrivande, att skriva om verkligheten skiljer sig såklart från mycket annat skrivande. Det finns etiska regler och lagar att förhålla sig inom och antingen har man eller är ansvarig utgivare med ansvar för det man publicerar. Det är knappast samma ansvar som en novellförfattare har på korrekthet. Men inga regler utan undantag som vi ska se.Det finns väldigt många inriktningar inom journalistiken. Den vanligaste formen är den vi ser på nyheterna och i dagstidningarna. Men vi tänkte ta en titt på en av de mer udda formerna som bryter mot mycket av det som vi kallar journalistik och journalistiska förhållningssätt i vardagligt tal.

Gonzojournalistik

Fadern till gonzojournalistiken var en lika udda figur som genren han skapade, Hunter S Thompson var ett original och en pionjär i sin roll som författare och journalist.

Gonzojournalismens principer bryter med allt tal om objektivitet och distansering från subjektet. Tvärtom så ingår journalisten som en del i historien. Journalistens inre monolog får stå i förgrunden, gärna kryddat med profaniteter och substansbruk. Mest känd är nog Hunter S Thompson för flertalet genom filmen Fear and Loathing in Las Vegas där hela handlingen förs fram just genom den inre monologen hos Thompson. Andra framstående inslag i gonzojournalismen är satir och social kritik och en stor portion humor. Hela genren präglas även av kaos snarare än att berätta historien i en ordnad mall.

Det är i mångt och mycket en konstnärlig form av journalistik och termen gonzo har haft flera olika föreslagna ursprung, bland annat som termen för den sist stående efter en hård festnatt. Första gången termen användes var efter Thompsons artikel ”The Kentucky Derby Is Decadent and Depraved” där storyn handlar mer om omständigheterna kring festligheterna och fylleriet än om själva derbyt.

Genom hela historien så är protagonisten journalisten själv. I Kentucky Derby-artikeln så inleds det hela med att Thompson lurar en besökare att han är från Playboy magazine och är där för att rapportera om kravallerna som Svarta pantrarna ska anordna under derbyt och i den stilen fortsätter det. Trots alla brott mot mainstreamjournalistikens regler så berättas en historia som är djup och avslöjande. Det är journalistens egenupplevda historia som kommer först och därefter det journalistiska arbetet.

Andra exempel på gonzojournalism som bryter mot det traditionella har varit exempelvis att gå till djupet med narkotika och kriminalitet. Detta genom att delta snarare än intervjua narkomaner eller langare. Men även aktivisters reportage inifrån rörelser som Dallas Goldtooths reportage ifrån Standing Rock-rörelsen och händelserna där kan betecknas som gonzo. Om målet med journalistiken är att få fram sanningen så är det svårt att argumentera mot denna metod som verktyg trots att den bryter mot alla regler som ställs upp.